Жовква, 09.04.2020 р.

Вих. № 20 – 72

 

МИХАЇЛ КОЛТУН

Божою милістю

єпископ Сокальсько-Жовківський

Правлячий Архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії

священикам, монахам, монахиням, семінаристам і вірним Сокальсько-Жовківської єпархії та всім людям доброї волі в часі Великого Посту під час пандемії коронавірусу

«ОТЧЕ НАШ!»

Це молитва, якої нас навчив Господь Бог наш Ісус Христос. З цією молитвою ми входимо у життя з Богом і з нашими ближніми, і з цілим світом. Ісус Христос теж так молиться до Отця Свого, Він Його святкує, Він є Його Слово, від якого Він не відділяється. Це є одне Божество. В грядучих для Ісуса Христа терпіннях, Йому приходиться промовляти цю молитву, від якої Він не страхається, ані не вагається, а признає її, як в терпіннях, так і у славі. Ісус Христос в цій молитві свідчить Отцеві в Тройці Єдиній свою відданість, вірність, признання і це триває постійно. В цьому і Бог прославляється, і з цієї святої волі ми теж живемо.

На сьогодні нас обіймає страх, непевність в кожній хвилі і на кожному місці. Наше життя є для цього, щоби досвідчити в собі і для всіх нас Бога, якого є воля свята, що не тільки нам дала життя, але в нашому житті, щоб Його воля святилася в нас і серед нас. Нам цілковито треба довіритись Богові, як у страсних переживаннях Ісуса Христа, так у наших пережиттях загрози пандемії коронавірусу, що шукає своєї жертви. По людськи говорячи, ніхто не є захищений і запевнений від пагубних наслідків. Ісус Христос у свій час сказав, це йду творити волю Твою, мій Боже (пор. Євр. 10, 9). Ісус Христос, стиснутий людською сваволею, приймає волю Отця: «Отче, нехай не моя, а Твоя воля буде» (пор. Лк. 22, 42), і ця воля явилася нам спасенною. В цій волі ми бачимо нашого Бога і Отця, який видав Свого Сина на розп’яття і смерть, щоб ми мали надію на життя.

В наших пережиттях, здавалось би, що з небезпеки виходу нема, але вихід є. В цих пережиттях, живих і актуальних для кожного з нас, маємо можливість, як ніколи, по живому довіритись Богові, який нам засвідчив Свою спасенну волю. «Просіть і дасться вам» (Мт. 7, 7). Наша молитва є врахована Богом у Його Провидінні далеко дальше, а ніж ми просимо. Тож, промовмо спільно: «Отче наш, що єси на небесах ! Нехай святиться Ім’я Твоє. Нехай прийде Царство Твоє, Нехай буде воля Твоя як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні, і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим, і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого (Катехизм, 674). І нехай нам відкриється Його воля і щоб у нас, і між нами святилося Його Ім’я. В такий спосіб ми з усією Церквою з'єднаємося у страсних і згодом у славних пережиттях Ісуса Христа за нас з вами, щоб нам удостоїтися участі в Його Трапезі. У цій вірі

 ПОСТАНОВЛЯЄМО:

  1. Богослужіння Страсного тижня, по можливості, звершувати згідно чину у парафіяльних храмах з дотриманням усіх санітарно-епідеміологічних норм на час карантину.
  2. У Страсну П’ятницю звершити вечірню з винесенням Плащаниці:
    • Чин винесення Плащаниці звершити без процесії.
    • Плащаницю покласти на приготоване місце «Гріб Господній» - який має бути встановлений у місці, де священник читає литійні молитви (біля головного входу до храму вірних).
    • Забезпечити контроль за порядком відвідування Плащаниці, встановивши чергування відповідальних осіб.
    • Вхідні двері до храму під час поклоніння Плащаниці залишати відчиненими.
    • Вшанування Плащаниці слід виявити особистою внутрішньою молитвою та малим поклоном, не заходячи до храму.
    • Під час відвідування Плащаниці дотримуватися норм карантину, які застосовуємо під час богослужінь.
  1. У Велику Суботу і Неділю Пасхи після Літургії, відповідно до парафіяльної традиції, священникам звершити Чин благословення Пасхи, а вірним, приймаючи це благословення, окропити освяченою водою у своїх домівках.
  1. В часі Пасхального і послідуючих богослужінь, із-за перестороги участі людей в храмі в часі карантину, Святе Причастя вірним уділятися буде в іншому, в догідному часі. Ще і ще раз вірних заохочуємо під час карантину в часі Пасхи застосовувати практику Католицької Церкви: коли з важливих причин вірний не має можливості приступити до Святого Таїнства Покаяння, він може скористатись із “внутрішньої сповіді”, що не передбачає участі священника. Згідно із навчанням Церкви, така сповідь, в певних обставинах, тобто, коли нема жодної можливості визнати свої гріхи перед священником, дає можливість грішникові примиритись із Господом, отримати Його прощення, очистити свою душу. В такій ситуації особа повинна: зробити іспит совісті так як перед сповіддю, покаятись, збудивши щирий жаль за вчинені гріхи, якими образили Найвище Добро, постановити не грішити і, в надолуження, промовити молитву «Отче наш». Проте, каяник має постановити собі, що при найближчій нагоді приступить до Святого Таїнства Сповіді перед священником. А на даний час в такому приміненні практики Католицької Церкви кожен з нас в мирі споживаймо паску. При тому, усвідомлюємо, що в часі пандемії коронавірусу не церковні обряди, благословенства  і Святі Таїнства несуть загрозу життю людини, а сама людина може нести загрозу своєму ближньому, в т.ч. як вірні священику, так священик вірним і вірні між собою, не знаючи, хто може бути носієм коронавірусу.
  1. У Неділю Пасхи звершувати всі богослужіння згідно чину без процесії, дотримуючись норм карантину.
  1. Вірним брати участь у богослужіннях за допомогою онлайн-трансляцій з парафіяльного храму, Патріаршого Собору Воскресіння Христового, Катедрального Собору святих апостолів Петра і Павла у м. Сокалі, Прокатедрального храму св. Йосафата у м. Жовква чи іншого храму УГКЦ.
  1. Поминальні богослужіння на цвинтарях священник звершує суто з церковною прислугою.
    • Поминальні богослужіння на цвинтарях за участю вірних будуть здійснюватися в догідний час після карантину.
  1. У парафіях, з почерговим служінням у храмі, священикам узгодити та забезпечити порядок і спосіб святкувань, відповідно до розпоряджень власних ієрархів та з дотриманням санітарно-епідеміологічних норм.
  1. Парафіяльним братствам організувати збір пожертв з нагоди благословенств Квітної Неділі, Страсного Тижня та Пасхального часу, дотримуючись норм безпеки в часі карантину.

Пресвята Богородиця теж сприйняла молитву «Отче наш» і зразу відповіла Богові, собі і нам: «Хай буде мені по Слову Твоєму» (пор. Лк. 1, 38). І як наслідок цієї волі Ісус Христос Бог сьогодні нас навчає, щоб ми усі прийняли волю Божу і ввійшли в радість Пасхи.

 

Благодать Господа нашого Ісуса Христа, і любов Бога й Отця, і причастя Святого Духа нехай буде зо всіма вами! Амінь.

† Михаїл Колтун

Єпископ Сокальсько-Жовківський

Розпорядок: (зима)

Бажаючих завітати прохання звертатися на емейл чи телефон, які подані у розділі "Контакти".

 

Неділя/Свято - Божественна Літургія: 10:30

В певні дні можливі зміни до розпорядку, тому завжди можна його уточнити за контактами поданими у розділі "Контакти"

Реквізити для пожертв на віднову храму

IBAN: UA223257960000026006300499371

МФО 325796

ЗКПО 26578788

АТ "Ощадбанк" Львів.

Отримувач: Релігійна громада УГКЦ с.Підгірці, Бродівського р-ну

 

Контакти:

Адреса: вул.Грушевського 13а, с.Підгірці, Львівської обл. Україна

Емейл: pidgirci.org@gmail.com